ZALEĐE GRADA SENJA

Krasno

 

Iz Svetog Jurja s Jadranske magistrale vodi cesta do Krasnog Polja – najvećeg naselja na Velebitu koje se nalazi na 714 m n.m. Krasno Polje je jedno od najpoznatijih marijanskih svetišta u Hrvatskoj u koje godišnje hodočaste deseci tisuća vjernika. U mjestu se nalazi sjedište Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, posjetiteljski centar Nacionalnog parka-Kuća Velebita, dvije pilane, šumarija i sirana, a 2005. godine u njemu je otvoren prvi šumarski muzej u Hrvatskoj. Uz smještaj koji vam nudi Krasno, suživite se s prirodom boraveći i u obnovljenim pastirskim stanovima u Lubenovcu i Alanu u sklopu NP Sjeverni Velebit. Planinari se mogu smjestiti u nekoliko planinarskih kuća u okolici (Apatišan, Oltari, Zavižan, Alan). Svi oni koji žele osjetiti iskonski prirodni ambijent uživat će u posjetu.

Krivi put

 

Smješten u šumovitom području senjskog zaleđa, Krivi Put je staro naselje koje osnivaju Bunjevci početkom 17. stoljeća u potrazi za boljom ispašom stoke. Upravo to im je i omogućio krivoputski kraj sa svojim pašnjacima, krškim poljima, dulibama, dolcima, livadama i šumom.
Krivi Put obuhvaća čitav niz manjih zaselaka koji su svojedobno bili jedna općina. U zaseoku Podbilo nalazi se crkva Majke Božje Snježne, zaštitnice krivoputskog kraja čiji blagdan se obilježava 5. kolovoza. Biciklističke staze koje vode kroz cijelo ovo područje pravi su izazov i užitak za zaljubljenike u prirodu i svježi zrak.

Senjska draga

 

Senjska Draga je duboka zelena dolina između planina Velike kapele i Velebita duž koje prolazi Jozefinska cesta, sagrađena u 18. stoljeću po nalogu cara Josipa II. Jozefina je bila najvažniji prometni pravac koji je spajao unutrašnjost s morem, a završavala je u Karlovcu.

U Svetom Križu i u Majoriji ozidani su izvori kristalno čiste planinske vode kojima, zahvaljujući svom prirodnom položaju, obiluje čitava Senjska Draga.

Vratnik – Melnice

 

Preko prijevoja Vratnik nalazi se istoimeno planinsko naselje u kojem se još u rimsko doba nalazila postaja za poštu, carinu i kontrolu prometa. Putujući iz unutrašnjosti Hrvatske prema obali, more ćete prvi put ugledati upravo s prijevoja Vratnik. Prije nego se spustite na senjsko priobalje, zastanite i uživajte u pogledu na otoke sjevernog Jadrana.

Skip to content