SENJSKA RIVIJERA

Senj

 

U kraju gdje more oplakuje planinu i gdje blagodati očuvane prirode i čistog zraka i mora snaže tijelo, a bogata povijest i kultura uzdižu duh, smjestio se Senj, grad značajan po svojoj slavnoj prošlosti, kulturnoj baštini, književnosti i tradiciji. Senj je središte područja koje obuhvaća preko 650 km2  sa brojnim malim mjestima koja su se smjestila uz more u podvelebitskom primorju – Bunica, Sveta Jelena, Sv. Juraj, Lukovo, Klada, Starigrad, Jablanac, Stinica i Prizna ili u planinskim visovima Velebita i Kapele – Krasno, Krivi Put, Stolac, Crni Kal i Vratnik.  Prirodna baština zaštićena je u Parku prirode Velebit i najmlađem hrvatskom Nacionalnom parku  Sjeverni Velebit.
Čim kročite u Senj, na svakom koraku svjedočit ćete hrabroj i ponosnoj prošlosti ovog grada, starog više od tri tisućljeća. Najmonumentalniji spomenik u gradu, ali i u cijelom Hrvatskom primorju je kula Nehaj, koju je  daleke 1558. godine  izgradio  uskočki general Ivan Lenković radi obrane grada od Turaka i Mlečana. Senjska je povijest iznimno bogata, a ispisana starim hrvatskim pismom glagoljicom i perom brojnih senjskih književnika postaje još zanimljivija pa ćete uvijek pronaći još poneki razlog da ponovno dođete u Senj i prošećete još jednom tijesnim i krivudavim ulicama udišući dah poznate senjske bure.
Sasvim poseban doživljaj nude brojna događanja izrasla iz bogate senjske kulture i tradicije . Karneval je Senjanima oduvjek u srcu – i onaj zimski u siječnju i veljači, ali i onaj ljetni, međunarodni u kolovozu – a karneval je zabava, ludovanje i urnebesno veselje i cijeli Senj živi za to doba godine. Hodočašće na svetište Majke Božje Krasnarske vraća duhovni mir, a dogodovštine Zore Riđokose dječju zaigranost. Uskočki dani, Festival klapa, Samba festival, Glazbene večeri u katedrali, sajmovi tradicijskih proizvoda, ribarske fešte, folklor, koncerti i mnoge druge manifestacije pružaju nezaboravne trenutke i pozivaju na budući novi susret.
Područje Senja nudi jedinstvene sportske doživljaje za sve one čijim venama teče sportska krv. More je stalan izazov – zaronite u plave dubine i doživite ljepotu podmorskih vrtova, razapnite jedra i uhvatite povoljan vjetar, okušajte se u ribolovu ili se pak samo ispružite na osunčanoj plaži i udišite zdravi morski zrak. Planina pruža mogućnost rekreacije i avanture, na mnogobrojnim planinarskim stazama s prekrasnim vidicima, raznolikim biciklističkim stazama, u slobodnom penjanju, lovu, speleologiji do uživanja u snježnim zimskim radostima. Ne propustite ovaj jedinstveni spoj mora i planine gdje prijepodne možete uživati u morskim radostima, a poslijepodne u hladovitim pejzažima, što se rijetko gdje može.

BUNICA

 

Zaboravite na užareni asfalt i gradske gužve i priuštite si savršen odmor upravo u Bunici. U šumovitoj uvali koju karakteriziraju dvije prirodne šljunčane plaže nalaze se dva manja obiteljska kampa koji uz privatni smještaj predstavljaju idealan odabir za obiteljski odmor. Mirno okruženje, ljubazni domaćini te samo nekoliko minuta vožnje do centra Senja razlozi su zbog kojih se gosti godinama vraćaju u Bunicu.

Sveta Jelena

 

Za samo nekoliko minuta vožnje automobilom prema Rijeci uz samu magistralu naići ćete na malo naselje Sveta Jelena, koje je dobilo ime po majci cara Konstantina Velikoga. Naselje broji 16 stanovnika i nudi miran odmor u blizini grada. Ako dolazite gliserom ili brodom, možete ga privezati za stare topove na rivi.

Sveti Juraj

 

Sveti Juraj tipično je primorsko mjestašce smješteno u zaljevu s čije se jedne strane nalazi brdo Gradina, a s druge otočić Lisac. U pretpovijesno doba ovdje se nalazilo naselje Lopsica. Na starom groblju uz more još uvijek se mogu vidjeti ostaci crkve Sv. Filipa i Jakova koja se spominje još u srednjem vijeku. U samom centru nalazi se mjesno kupalište, a oni koji žele malo više intime, svoj mir pronaći će u osebujnim uvalama Spasovac, Ujča, Vlaška, Planikovac, Kalić, Grabova i Rača. Putujete li s kućnim ljubimcima, osvježenje potražite u uvali Vlaška u kojoj je uređena plaža za pse. Osim kao turističko mjesto, Sveti Juraj poznat je i po proizvodnji najboljeg cvjetnog meda na svijetu.

Lukovo

 

Želite li provesti miran obiteljski odmor daleko od prometnih gužvi, predlažemo da posjetite Lukovo Otočko – malo mjesto koje je dobilo ime po crkvi Sv. Luke iz 18. stoljeća. Do mjestašca vodi zavojita cesta uz koju se nalazi vidikovac na kojemu možete zastati i uživati u prekrasnom pogledu na kamene otoke Velebitskog kanala. Predivna šljunčana plaža i poluotok Malta na kojem se nalaze etnografski muzej i stare tunere koje su nekada služile ribarima kao promatračnice za lov tuna, a danas predstavljaju turističku atrakciju, lokacije su koje ovo mjesto čine posebnim. O povijesti ovog ribarskog mjestašca svjedoče ostaci prapovijesne utvrde na brdu Klis te bijele lukovačke stijene na kojima su vidljivi crteži ljudi i brodova iz vremena antike i srednjeg vijeka. Do ovih litica moguće je doći jedino barkom. U okolici Lukova podmorje je očuvano i netaknuto. Osim glavne plaže, mjesto je okruženo manjim izoliranim uvalama Vlaška, Anžina i Biluća udaljenima svega deset minuta šetnje.

Klada

 

Strmim odvojkom s Jadranske magistrale spustit ćete se u Donju Kladu, staro ribarsko naselje Velebitskog primorja koje je udaljeno 30 minuta vožnje od Senja. S male rive možete uživati u zalasku sunca i pogledu na otoke. Osjetite snagu tišine i miris mora, „napunite baterije“ i odmorite dušu. Šetnja stazama gotovo netaknute prirode osvježit će vas i u potpunosti revitalizirati! U zaleđu Klade planinari mogu posjetiti Zavižan jedan od najpoznatijih lokaliteta u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit (1594 m n. v.) na kojem se nalaze najstarija visinska meteorološka postaja u Hrvatskoj, planinarski dom i Velebitski botanički vrt.

Starigrad

 

Starigrad je idealno mjesto za sve vas koji ste umorni od gradske žurbe i buke, a do njega se dolazi odvojkom s Jadranske magistrale. Obiđite ostatke Gradine koja je naseljena od prapovijesti, preko rimskog doba sve do srednjeg vijeka. Pod tvrđavom se nalazi ruševina crkve Sv. Jelene, a u luci crkva Sv. Jakova sagrađena u 18.st. Uživajte u intimi prekrasne šljunčane uvale Grbačka koja se nalazi iza gradine. Donja Klada i Starigrad povezani su uređenom šetnicom uz more na kojoj su postavljene poučne table. Laganim hodom stazu možete prijeći za 1 sat i 30 minuta.

Jablanac

 

U dubokoj uvali između uvala Stara Vlaka i Smokovača smješten je Jablanac, nekad trgovište, a danas slikovito ribarsko i turističko naselje. Uz ostatke srednjovjekovnih zidina i kule tadašnjeg naselja Ablana nalazi se i crkva Sv. Nikole iz 12. stoljeća. U 13. stoljeću Ablana je imala status slobodnog kraljevskog grada. Prije Drugog svjetskog rata dr. Miroslav Hirtz (1878- 1944.), poznati prirodoslovac i putopisac, izgradio je na 26 metarskoj kamenoj litici planinarski dom koji danas nosi njegovo ime. Od jablanačke plaže pa do ovog najnižeg planinarskog doma na svijetu dijele vas samo 122 stepenice. Ovaj je dom ujedno i početna točka označene planinarske staze koja vodi do prekrasnog vidikovca i planinarskog doma Alan na Velebitu do kuda se dolazi za 4 sata hoda.

Stinica

 

Samo 5 km prije Jablanca Jadranska magistrala se odvaja i vodi vas u Stinicu, koju čine apartmansko i staro naselje. U plitkoj uvali Mala Stinica nalazi se zidana obala i mali gat. Sagrađeno je i novo trajektno pristanište koje putnike vodi na obližnji otok Rab vezom Stinica – Mišnjak. Sa zapadne strane luke je bilo prapovijesno naselje Ortopla. Poželite li iz Stinice otići na izlet u planinu, posjetite Štirovaču – lokalitet u južnom dijelu NP Sjeverni Velebit poznat po očuvanim crnogoričnim šumama. Štirovača je popularno izletište domaćeg stanovništva.

Prizna

 

Pod Velebitom, u južnom dijelu Hrvatskog primorja smještena je  Prizna, naselje 50 km južno od Senja. Prizna je primorsko mjestašce s pedesetak stanovnika orjentiranih uglavnom na turizam. Najkraća veza s otokom Pagom je trajektna linija koja kreće iz luke Prizna.  Vožnja do otoka traje petnaestak minuta. Cijeli podvelebitski kraj poznat je po gradinama, pa tako i u Prizni posjetitelji mogu obići ostatke Gradine iz vremena ilirskog i rimskog doba.

Skip to content