KULTURNA BAŠTINA

Tvrđava Nehaj

Tvrđava Nehaj je simbol grada Senja, sagrađena 1558. godine. Tvrđava je za posjetitelje otvorena od mjeseca svibnja do studenog, a prema dogovoru i u ostalo vrijeme.

VIDI VIŠE

Gradski muzej Senj

Gradski muzej Senj nalazi se u palači obitelji Vukasović koja je bila jedna od najuglednijih i najutjecajnijih senjskih obitelji.

VIDI VIŠE

Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije

Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije ima veliku vrijednost kao arhitektonski spomenik prošlosti te se s pravom doživljava kao najznamenitiji spomenik vjere i kulture u gradu Senju.

VIDI VIŠE

Senjske Katakombe – Kripta

Katakombe su podzemna groblja u kojima su se sahranjivali i za najvećih progona skrivali stari kršćani.

VIDI VIŠE

Sakralna baština

Stalna izložba crkvene umjetnosti – Godine 1987. uz pomoć grada Senja utemeljena je Stalna izložba crkvene umjetnosti. Izložba obuhvaća izabrane izloške iz riznice senjske katedrale, arhiva i biskupijske knjižnice.

VIDI VIŠE

Glagoljica – senjska tiskara

Senj je između ostalog poznat i kao glagoljaški grad. Senjska ploča, pronađena na stubištu tvrđave Nehaj prilikom radova na obnovi, svijedoči da je glagoljica već u 11. st jednako prošireno pismo kao i na susjednom Krku.

VIDI VIŠE

Park senjskih književnika

Grad Senj, u kome su rođeni i živjeli neki od najpoznatijih hrvatskih književnika i pjesnika svog vremena (Silvije Strahimir Kranjčević, Milutin Cihlar Nehajev, Vjenceslav Novak, Milan Ogrizović, Pavao Ritter Vitezović), posvetio im je i park iznad stare gradske plaže u koji je postavio njihove biste.

VIDI VIŠE

Spomenik hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu

Senjski spomenik dio je sjećanja i vječne hrvatske uspomene na naše junake – hrvatske branitelje.

Sunčani sat na 45. paraleli

Na ulasku u Senj s riječke strane, na mjestu kuda prolazi 45. paralela, točno na pola puta između ekvatora i Sjevernog pola, izgrađen je sunčani sat, zemljopisno-turistička zanimljivost.

Svetište Majke Božje od Krasna

Istočno od Krasna i sela Devčići vodi put do crkve Majke Božje Krasnarske iz XVIII., izgrađene na temeljima jedne srednjovjekovne crkve.

VIDI VIŠE

Skip to content