MANIFESTACIJE

Senjski Mesopust

Grad Senj poznat je po karnevalskim odnosno mesopusnim događanjima, kako zimskim tako i ljetnim. To je vrijeme kada maškare imaju vlast u gradu a meštar karnevala preuzima ključeve grada. Stoljećima se u Senju i okolnim mjestima svake subote u mjesecu siječnju i veljači održavaju vesele i temperamentne pučke zabave tzv. balovi tj. maskirane zabave sa plesom pod motom Mesupust biži ki ča dobije nek drži. Razdoblje karnevala započinje poslije sv. Tri kralja i traje do Čiste srijede ili Pepelnice.

Tako smo od Valvasora saznali da je u Senju i senjskoj okolici pred više od 3 stoljeća postojao i bio raširen u narodu običaj mesopusta, ali prema oskudnim podacima pretpostavlja se da je taj običaj star više od 500 godina. Tim događajima možemo dati dionizijevsko podrijetlo, tj. možemo ih pratiti od rimskog razdoblja preko srednjeg vijeka sve do naših dana.

Senjski zimski i ljetni karneval iz godine u godinu potvrđuje senjsku karnevalsku tradiciju koja se izgrađuje već stoljećima, a koja se može doživjeti i osjetiti samo dolaskom u Senj u vrijeme karnevala.

Obilježavanje dana Grada Senja

Dan grada Senja, tradicionalno obilježavamo 23. travnja, kada slavimo blagdan sv. Jurja koji je ujedno i zaštitnik grada Senja.  Program proslave je bogat raznim kulturnim i društvenim događanjima i traje nekoliko dana. U prigodi Dana grada održava se svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Senja na kojoj se dodjeljuju Javna priznanja istaknutim građanima i društvima za doprinos društvenom djelovanju u gradu.

Noć tvrđava

Noći tvrđava je manifestacija koja se održava u senjskoj tvrđavi Nehaj, a ima status prekogranične kulturne manifestacije koja povezuje i promovira programe na 45 fortifikacija u tri države, a manifestaciju su prepoznala i međunarodna udruženja EFFORTS i FORTE CULTURA.  Noć tvrđava promovira se na europskoj razini kao dio European Fortress Summer eventa.  Svi europski programi i projekti, osim same provedbe, imaju za cilj i razmjenu iskustava, kontakata i suradnje koja se ostvaruje i kroz ovogodišnju manifestaciju Noć tvrđava.

Memorijalni kadetski taekwondo turnir „Senjski vitezovi“

Taekwondo turnir za kadetske uzraste ” Senjski vitezovi” održava se u Senju  dugi niz godina u organizaciji Taekwondo kluba Senj koji je osnovan 1993. godine

Senjske koncertne večeri

Senjske koncertne večeri održavaju se već dugi niz godina, te su do sada u gradu pod Nehajem ugostile cijeli niz uglednih hrvatskih ansambala, solista kao i nadarenih mladih umjetnika koji su publiku počastili sjajnim koncertima klasične glazbe. Organizatori su Pučko otvoreno učilište M. C. Nehajeva, Turistička zajednica grada Senja, a pokrovitelji su Grad Senj i Ministarstvo kulture i medija. Program se održava u Katedrali UBDM u Senju, od lipnja do kolovoza, a ulaz na sve koncerte je besplatan.

 

Malonogometni turnir Tenis

Malonogometni tunir TENIS SENJ je sportsko-zabavni događaj koji se  održava na renoviranim i dograđenim Sportsko rekreacijskim terenima Tenis u zadnjem tjednu mjeseca lipnja. Malonogometni turnir Tenis Senj je turnir na kojem su kroz povijest nastupale brojne nogometne i malonogometne zvijezde, a održava se tradicionalno od 1964. godine.

Biciklistička utrka “Uspon na Zavižan”

Biciklistička utrka Uspon na Zavižan (od 0 do 1594 m n.v.) prvi put je održana 2003. godine, a organizira je brdsko-biciklistički klub Senj. Start utrke je u Senju, cilj na Zavižanu, a staza je dugačka 38 km. Postoji i kraća varijanta utrke sa startom u Oltarima (950 m n.v.), a od 2018.god.taj start je premješten u mjesto Krasno (800 m.n.v.) sa stazom dužine 20 km i ciljem na Zavižanu. Na utrci svake godine sudjeluje cca 400 biciklista (s oba starta), a ista ima međunarodni karakter, te je vrlo zahtjevna za vožnju, poglavito sa starta u Senju pa istu mogu završiti samo najspremniji biciklisti.

Smotra klapa Senj

Tradicija klapskih susreta u Senju seže od 1973. godine, a smotra se redovito održava od 1998. godine drugog vikenda u mjesecu srpnju. Na smotri nastupaju ženske i muške klape s područja Hrvatskog primorja i Istre. Smotra je dala značajan doprinos razvoju i očuvanju klapske pjesme tog podneblja. Izvode se stari i novi napjevi.

Jedriličarska regata Senj

Jedriličarska regata je još jedan sportski događaj, atraktivni dodatak u mnoštvu sadržaja koji obogaćuju ionako bogatu ponudu ljeta u Senju.

Dani meda

Udruga pčelara Drača i Turistička zajednica Grada Senja organiziraju Dane meda koji se održavaju svake godine u kolovozu na Pavlinskom trgu. Izlagači iz Senja i okolice predstavljaju svoje pčelinje proizvode koji se mogu kupiti po promotivnim cijenama, a na štandu Udruge osim male edukacije o pčelama mogu se degustirati pčelinji proizvodi.

Međunarodni senjski ljetni karneval

Zasigurno jedno od najatraktivnijih ljetnih zabavnih događanja na Jadranu.
Od davne 1967.godine, početkom kolovoza, Senjani sa svojim gostima ovaj grad uzdižu u prijestolnicu ljetnjeg maškaranja istočne obale Jadrana.
Najatraktivniji dan je subota kada oko tri tisuće maškara u velikoj karnevalskoj povorci ulicama grada plijeni pažnju oko 12 tisuća gledatelja. Uz skupine iz Senja, Rijeke i njene okolice, Zagreba, Đakova, Garešnice, Gradiške, Jastrebarskog, Siska itd., tradicionalno se predstavljaju i skupine iz inozemstva.
Ovaj Karneval pohodile su i pohađaju skupine iz: Italije (Fano), Slovenije (Ilirska Bistrica), Austrije (Pandorf), Slovačke (Senec), Češke (Frydek Mystek), Poljske (Wielun), Mađarske (Kiseg) i Švicarske.

Skip to content