ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA U POVODU DANA GRADA I BLAGDANA SVETOG JURJA

ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA U POVODU DANA GRADA I BLAGDANA SVETOG JURJA

Svečanom sjednicom gradskog vijeća u tvrđavi Nehaj Senj je proslavio dan grada i blagdan svog zaštitnika Svetog Jurja. U prvi plan su istaknuti brojni projekti koji su Senj učinili boljim, a naglašeno je da je demografski oporavak Senja i Hrvatske primarni zadatak vlasti na svim razinama.

Goste je pozdravio predsjednik gradskog vijeća Senja Željko Tomljanović. Senju su došli čestitati ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, državni tajnici Darko Nekić, Jure Marinović i Sanjin Rukavina, saborski zastupnici Tomislav Klarić i Josip Borić, general Josip Lucić, župan ličko-senjski Ernest Petry, predsjednik Županijskog suda u Rijeci Vlado Skorup, predsjednica Općinskog suda u Crikvenici Ines Smokrović Kurilić, ravnatelj Uprave za rad i zaštitu na radu Dražen Opalić, načelnik PU ličko-senjske Zoran Zdunić, zamjenik načelnika Stjepan Sabljić, načelnik PP Senj Emanuel Vesel, direktor regije Hrvatskih pošta Gento Ante Musa. Među čestitarima su bili i gradonačelnici Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković, Crikvenice Ivona Matošić Gašparović, Kraljevice Dalibor Čandrlić, Jastrebarskog Zvonimir Novosel, Novalje Ivan Dabo, Otočca Goran Bukovac, načelnici Vinodolske općine Daniel Grbić, Lovinca Ivan Miletić, Brinja Zlatko Fumić, Lopara Zdenko Jakuc i Dobrinja Neven Komadina, predsjednici gradskog vijeća Novog Vinodolskog i Otočca Neven Pavelić i Tino Ostović, župnici Svetog Jurja Silvio Milin, Krasna Stipe Zeba i Vratnika Juro Marčinković.Gradonačelnik Jurica Tomljanović je naglasio da je Senj ulagao u mlade, ali i vodio brigu o starijima, o čemu svjedoči izgradnja dom umirovljenika. Uz niz projekata koji su realizirani ili su u tijeku, senjski gradonačelnik ne najavio da kreće uređenje Trga Cimiter i dovršenje uređenja Ulice Potok. Posebno gradonačelnika Tomljanovića veseli projekt veteranskog centra u kaštelu Ožegovićianum, a osvrnuo se i na otvaranje zgrade suda uoči sjednice. Želimo stvoriti bolje uvjete života građana Senja, zaključio je gradonačelnik Senja.

Saborski zastupnik i gradonačelnik Bakra Klarić se prisjetio odlazaka na ratište u Lici, i obaveznog zaustavljanja u Senju. Tada ni sanjati nismo mogli da će se u EU parlamentu govoriti hrvatski, da će nebom letjeti Rafali, da ćemo voziti Pelješkim mostom. San Primoraca o autocesti Žuta Lokva – Križišće postaje realnost. Nikad se više nije gradilo, a pred nama je sveta dužnost, a to je naša mladost koju moramo vratiti u predivnu zemlju.

Župan ličko-senjski Ernest Petry nabrojao je projekte koji su Senj učinili boljim u kojima je sudjelovala županija. Park senjskih književnika, uvođenje pametne regulacije prometa odnosno osuvremenjivanje parkirališta, uređenje školskog igralište i energetska obnova osnovne škole, program cjelodnevne škole, kupnja mamograf, uređenje senjske luke i rampe u Stinici, obnova zgrada suda, formiranje centra za starije i nemoćne, veteranski centar i niz ulaganja u infrastrukturu. U tri godine koliko sam župan, iznimno sam zadovoljan ulaganjima u Senj.

Ministar Malenica je istaknuo da veliki projekti poput autoceste Žuta Lokva – Križišće i veteranskog centra pokazuju da vlada vodi računa o ravnomjernom razvoju. Senj i Hrvatska se suočavaju s demografskim izazovima, treba prilagoditi lokalne politike u tom smjeru, poručio je ministar Malenica.

Nagradu Grada Senja za životno djelo dobio je Marko Prpić za doprinos izgradnji igrališta NK Bunjevac Gavran i svih popratnih sadržaja, kao i angažmana u klubu te promicanje ugleda Bunjevaca u Podgorju i Virovitici. Nagrade Grada Senja dobili su darivatelji krvi Dario Matičić i Jurica Smojver te Ženski rukometni klub Senia, uzrast 2013. godište, za značajne rezultate i doprinos razvoju rukometnog sporta. Zahvalnicu Grada Senja zaslužila je Tomislava Lenac za doprinos očuvanju i valorizaciji glazbeno-amaterskog stvaralaštva u Gradu Senju. U ime nagrađenih zahvalio se trener rukometašica Juraj Tomljanović.

Svečanu sjednicu vodio je Ivan Prpić Špika, a pjesmom je program osvježila klapa Senjkinje.Skip to content