rsz_220221117_180155
18.11.2022.
U Senju prigodnim programom obilježen Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

U organizaciji Grada Senja, Pučkog otvorenog učilišta M. C. Nehajeva , Gradske knjižnica Senj te Srednje škola Pavla Rittera Vitezovića i Osnovne škola Silvija Strahimira Kranjčevića u Senju je bogatim programom obilježen Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Program je počeo još u srijedu kada je za sve učenike Srednje škole P. R. Vitezovića upriličena projekcija dokumentarnog filma »Plavi kaputić – 30 godina poslije«. U četvrtak je u Gradskoj knjižnici održan edukativni sat pod nazivom »Vukovar – da se ne zaboravi« koji su organizirali Gradska knjižnica Senj i senjska srednja škola. Nakon toga održana je komemoracija na platou ispred srednje škole kojoj su uz građane i gradonačelnika Juricu Tomljanovića prisustvovali i predstavnici gradskih ustanova te senjski srednjoškolci koji su recitacijom i povijesnim činjenicama o padu Vukovara i Škabrnje podsjetili na dane stradavanja, na agoniju branitelja i civila, ali i na poruke koje je Vukovar odaslao svijetu.
Komemoraciju je vodio ravnatelj senjskog Pučkog učilišta Ivan Prpić Špika, a svoj prilog komemoraciji dala je i Ženska klapa Senjkinje koja je izvela nekoliko domoljubnih pjesama. Molitvu za domovinu Hrvatsku, za sve hrvatske branitelje i za Grad heroj-Vukovar predvodio je senjski župnik i kanonik senjskog dekanata monsinjor Richard Pavlić. Za učenike osnovne škole danas je u Domu kulture također prikazan dokumentarni film »Plavi kaputić – 30 godina poslije«. Osnovna škola je tijekom protekla dva tjedna provela niz aktivnosti s temom Vukovar u srcu, pa su tako, u poslijepodnevnim satima, organizirane likovne i glazbene radionice, a nositelj ove aktivnosti je povijesna skupina s učiteljicom mentoricom Andrejom Kartelo Nekić. U holu škole u 17,00 sati otvorena je izložba dječjih radova na temu Vukovar, a u dvorištu škole učenici, učitelji i roditelji su zapalili svijeće u spomen na žrtve Domovinskog rata.

Paljenjem svijeća na otvorenom kojem su prisustvovali i predsjednik Gradskog vijeća Željko Tomljanović,  gradonačelnik Jurica Tomljanović i potpredsjednik Gradskog vijeća Vice Nekić, kao i brojni drugi građani koji su u tišini i dostojanstveno došli odati počast žrtvama, nakon čega je prikazana posljednja projekcija dokumentarnog filma »Plavi kaputić – 30 godina poslije«, završen je program obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Danas će se u senjskoj katedrali na večernjoj svetoj misi održati molitveni spomen za poginule hrvatske branitelje i sve stradale u Domovinskom ratu.