Memo-Vatrogasna-vježba
17.05.2018.
ZDRUŽENA VATROGASNA POKAZNA VJEŽBA „SENJ 2018“

ZDRUŽENA  VATROGASNA POKAZNA VJEŽBA „SENJ 2018“

 image1

 

>> ZDRUŽENA  VATROGASNA POKAZNA VJEŽBA „SENJ 2018“ (pdf, 0.85 MB)

U subotu, 12. svibnja 2018. godine uz nazočnost županijskog vatrogasnog zapovjednika Hrvoja Ostovića održana je združena vatrogasna pokazna vježba „Senj 2018“ na kojoj su sudjelovali  J.V.P. Grada Senja, D.V.D. Senj i  djelatnici HMS.

Vježbom je rukovodio zamjenik zapovjednika J.V.P. Grada Senja Miljenko Katalinić, a javna pokazna vježba održana je sa ciljem provjere spremnosti, osposobljenosti, uvježbanosti i mobilizacije operativnog članstva i tehnike sa sredstvima za gašenje i svih čimbenika vatrogastva na području Grada Senja, načina zajedničkog djelovanja i zapovijedanja u slučaju velikih i raznovrsnih intervencija, a sa krajnjim ciljem upoznavanja svekolike javnosti, gradske i županijske vlasti sa stanjem u ovom vrlo važnom sigurnosnom segmentu za stanovništvo Grada Senja.

Vježbu je započeo D.V.D. Senj sa vatrogasnom mladeži, te  prikazom gašenja požara zapaljive tekućine i požara plinske boce.

image2

image3image4

Zatim je J.V.P. Grada Senja dobila dojavu požara objekta sa pretpostavkom opasnosti širenja požara na više katove  i unesrećene osobe u požaru.

image5image6

Drugi dio tematski obuhvaća TEHNIČKE INTERVENCIJE. Što je društvo razvijenije sve više je i u stalnom porastu broj takozvanih tehničkih intervencija. One se događaju u svakodnevnom ljudskom životu i područjima ljudskih aktivnosti kao što su u svim vrstama prometa, cestovnom, željezničkom, zračnom i pomorskom za vrijeme prirodnih, elementarnih nepogoda u obliku obilnih kiša, snijega, olujnih vjetrova, suša, potresa, erupcija vulkana, u vrijeme ratnih događanja kao posljedica bombardiranja, raketiranja i miniranja, te djelovanja bojnih otrova, na građevinama, u industriji i tako dalje. Na vježbi se mogla vidjeti simulacija tehničkih zahvata na osobnom vozilu sa ciljem oslobađanja prostora radi izbave priklještenih osoba, što je i najčešći slučaj pri prometnim nesrećama.

image7image8
image9

Zadnji dio tematski pokriva područje SAMOSPAŠAVANJA SA VISINA. Spašavanje sa visina ili viših objekata postaje potrebom kada zbog požara ili nekih drugih razloga, koji su se dogodili na nižim katovima objekta, nije se moguće izbaviti na siguran vanjski prostor. Vatrogasci postaju ugroženi kako vatrom i toplinom tako i produktima gorenja, kao što su dim i otrovni plinovi od kojih su najčešći ugljični monoksid i ugljični dioksid.
Na vježbi je prikazano samospašavanje vatrogasaca.

image10image11

Na kraju su vatrogasci počastili građane Hrvatskom trobojnicom koristeći vatrogasne mlazove.

Vježbu su popratili brojni građani, ali i prolaznici koji su se zatekli u mjestu, te pljeskom nagradili svaku od akcija koje su vatrogasci i ostali sudionici uspješno izveli.

image12

 Sastavio:
Miljenko Katalinić,struč.spec.ing.sec.