Memo_senjske_zrtve
09.05.2015.
U Senju je odana počast Senjskim žrtvama

U senjskoj ulici Potok na mjestu pogibije mladih Gospićana održana je prigodna komemoracija koju je moderirao Ivan Prpić-Špika, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Senj, a kojom je odana počast mučki ubijenoj hrvatskoj mladeži iz Gospića prije 78. godina u Senju 9. svibnja 1937. godine od srpskih žandara. Uz građane Senja, komemoraciji nevinim žrtvama nazočili su i odali počast, dožupan Ličko-senjske županije Sanjin Rukavina, predsjednik Gradskog vijeća grada Senja Berislav Gržanić, gradonačelnik grada Senja Darko Nekić i dogradonačelnik Filip Samaržija, dok je riječi molitve predvodio i uputio senjski dekan i župnik Sv. Jurja  preč. Silvijo Milin. Nakon molitve i blagoslova uslijedilo je polaganja vijenaca i paljenje svijeća kod spomen ploče podignute u ulici Potok na mjestu pogibije hrvatske mladeži iz Gospića.

Također su počast nevinim žrtvama prigodnim recitalom odali i učenici Srednje škole Pavla Rittera Vitezovića u Senju, predvođeni profesorom povijesti Silvijem Šojatom.

Na početku komemorativnog skupa iz poštovanja prema ubijenoj hrvatskoj mladeži iz Gospića minutom šutnje odana je počast  i vječni spomen.

U programu komemoracije sudjelovala je i Blaženka Ljubović, ravnateljica Gradskog muzeja Senj koja je govorila o povijesnim činjenicama ovog strašnog zločina, kada je ubijena hrvatska nenaoružana mladež iz Gospića  koja se u veselju vraćala svojim kućama, pjevajući hrvatske domoljubne pjesme. Prof. Ljubović nadalje navodi: „Naime tog tragičnog dana na ovom mjestu u ulici Potok srpski žandari ubili su šest mladića i djevojku iz Gospića i okolice koji su došli u Senj na organizirano narodno veselje, gdje se održavao koncert hrvatskog pjevačkog društva ”Trebević” iz Sarajeva i Zbor posvećen Matiji Gupcu i braći Radić  u organizaciji HSS-a.“

Nažalost, službena izvješća nastojala su Senjske žrtve prikazati kao ustaše, frankovce i komuniste, međutim prema izjavama očevidaca, žandari su ovaj događaj unaprijed temeljito  pripremali. Konačno utemeljenjem Republike Hrvatske kao samostalne i neovisne Države te inicijativom gradova Senja i Gospića 1991. godine, napokon je skinut veo šutnje i rečena istina o ovom krvavom događaju u Senju, te je na ovom mjestu postavljena i spomen ploča ubijenima u čast.

Komemorativnom skupu obratio se prigodnim riječima i gradonačelnik Grada Senja Darko Nekić. „Danas obilježavamo 78. godina od pogibije mladih Gospićana u Senju. To je jedan cijeli ljudski vijek, to su sve bili mladi ljudi između 20 i 24 godine na početku svog životnog vijeka. Nije slučajno da je mladež Gospića poubijana baš ovdje u Senju i nazvana u Hrvatskoj povijesti “Senjske žrtve” jer su Senjani i Grad Senj bili poznati po svome domoljublju iskazujući ga kroz svoju bogatu i burnu prošlost, a što su dokazali i u proteklom Domovinskom ratu“ zaključio je Gradonačelnik.

Komemoracija je zaključena izrazima trajne zahvalnosti  i vječne slave Gospićanima i svima onima koji su položili svoje živote na oltar domovine Hrvatske. Njihove nade i htijenja su ispunjeni jer danas imamo samostalnu, demokratsku i neovisnu državu Hrvatsku.

 

Gradski muzej Senj

 

Senj uživo
Gradonačelnik Grada Senja
Gradonačelnik Grada Senja
Grad Senj – INFO

GRAD SENJ
Jedinstveni upravni odjel
Obala dr. Franje Tuđmana 2, 53270 Senj
tel. ++385 (0)53/881-162, tel/fax (0)53/881-119
OIB GRADA SENJA : 61106276570
IBAN: HR7124020061838700001
grad-senj@gs.t-com.hr

Radno vrijeme gradske uprave
je ponedjeljak - petak od 7.00 do 15.00 sati.
Pauza je od 10.30 do 11.00 sati.
Uredovno vrijeme je svakog radnog dana od 8.00 do 14.00 sati

Vrijeme danas
Prijava nepropisno odbačenog otpada
PRIJAVA