Oluja_01_memo
06.08.2018.
U SENJU DOSTOJANSTVENO PROSLAVLJEN DAN POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI, DAN HRVATSKIH BRANITELJA….

U SENJU DOSTOJANSTVENO PROSLAVLJEN DAN POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI, DAN HRVATSKIH BRANITELJA I 23. OBLJETNICA VOJNO-REDARSTVENE OPERACIJE “OLUJA” BOGATIM KULTURNO-UMJETNIČKIM PROGRAMOM

05.08.2018. na Trgu biskupa dr. Mirka Ožegovića u Senju dostojanstveno je i emotivno obliježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 23. obljetnica vojno-redarstvene operacije “Oluja” prigodnim kulturno-umjetničkim programom u svečanom i radosnom raspoloženju. Inicijator i organizator proslave je  Udruga branitelja Uskok Senj uz suorganizaciju Pučkog otvorenog učilišta Milutina Cihlara Nehajeva Senj i pokroviteljstvo Grada Senja.

Program je sjajnom impresivnom i moćnom izvedbom himne otvorio senjski slavuj, mladi pjevač Matej Prpić, nakon čega su prisutne pozdravili Vlatko Domines Peter u ime Udruge branitelja Uskok Senj, koja je idejni začetnik senjske proslave te gradonačelnik grada Senja Sanjin Rukavina. Vlatko Domines Peter pozdravio je prisutnog  zamjenika župana Ličko-senjske županije Vicu Nekića, gradonačelnika grada Senja Sanjina Rukavinu i zahvalio svim sudionicima programa te onima koji su bili velika podrša u nastajanju: Gradu Senju, Dinku Brozičeviću, Anti Španiću i Gradskom muzeju Senj na ustupljenim fotografijama za zidnu projekciju, PUO M. C. Nehajeva Senj, tehničaru Mladenu Martulašu, a osobito publici na dolasku. Također je naglasio kako je Udruga branitelja Uskok Senj udruga u koju su dobrodošli svi građani i svi oni koji baštine Domovinski rat. Osvrnuo se i na nedavno otkrivanje Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata s područja grada Senja i zahvalio gradonačelniku Rukavini. Gradonačelnik Rukavina nije krio zadovoljstvo te je kazao kako mu je čast prisustvovati ovom- za Senj – jedinstvenom događaju. Obojica su naglasili želju da senjski susret povodom obilježavanja Oluje postane tradicionalan događaj u spomen na naše senjske dečke, a možda već sljedeće godine, u povodu 24. obljetnice VRO Oluje, ovaj program svoje mjesto nađe kraj nedavno otkrivenog senjskog Spomenika, na budućem Trgu hrvatskih branitelja – na samoj obali gdje plovi barka senjskih vitezova.

U bogatom kulturno-umjetničkom programu, osim senjskog slavuja Mateja Prpića,  nastupili su ženska klapa Senjkinje, Hrvoje Hegedušić, VIS Bonaca, TS Arija, Tomica Jambrošić i Tomislav Brajša, koji su razgalili publiku i sve prisutne najljepšim hrvatskim domoljubnim pjesmama. Večer je recitacijom svoje pjesme “Otisci oluje” uveličala i riječka književnica, a srcem i dušom Senjkinja Silvija Benković Peratova. Izvođači su također odali počast nedavno preminulom velikanu hrvatske glazbe Oliveru Dragojeviću, a na kraju večeri zahvalili su mnogobrojnoj publici zajedničkom pjesmom Croatio, iz duše te ljubim. Voditeljski dvojac činili su Silvija Milovac i Karlo Rukavina, a podršku svim izvođačima i sudionicima dala je mnogobrojna i razgaljena publika na senjskim Malim vratima.

Foto: Zoran Pika Hapčo