Memo-Dan-zena
13.03.2018.
U SENJSKOJ KNJIŽNICI OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN ŽENA

U organizaciji Gradske knjižnice Senj i Srednje škole Pavla Rittera Vitezovića Senj obilježen je prigodnim programom u senjskoj knjižnici Međunarodni Dan žena.

Cilj programa i druženja bio je podsjetiti mlade na značaj ovog praznika te istaknuti imena žena koje su hrabro krčile put ženskim pravima te tako ušle u povijest.

Uvodno je Povijesna grupa (prezentirala Tesa Katalinić) pod vodstvom prof. Silvija Šojata dala povijesni pregled borbe žena za svoja prava te objasnila zašto se Dan žena slavi upravo 8. ožujka, a nakon toga je knjižničarka Ana Prpić Rogić iznijela prezentaciju u kojoj je predstavila žene koje su svojim djelovanjem, sposobnošću, vještinama i znanjem zadužile svijet i uvelike pridonijele uspostavi ravnopravnosti među spolovima. Uz neke već poznate podatke o velikankama kao što Gertrude Ederle, Coco Chanel, Frida Kahlo, Majka Tereza, Slava Raškaj, Marija Jurić Zagoka i drugima, iznijete su i brojne manje poznate zanimljivosti o njihovim životima i stvaralaštvu. Također, cilj je bio mladima dočarati koliko je odnos prema ženama u prošlosti bio loš te koliko je mnogo snage i upornosti trebalo da žene dokažu svijetu da su jednako vrijedne, pametne i sposobne kao i muškarci.

Na kraju je odigran i kviz u kojem su se za pobjedu borile dvije grupe predvođene djevojkama-voditeljicama grupa, a gimnazijalke i gimnazijalci su pokazali odlično znanje i dokazali nam da su budno pratili program. Glasnogovornice grupa i sve djevojke nagrađene su i prigodnim poklonima za Dan žena.

Žene su danas u puno boljem položaju nego u prošlosti, no u pojedinim dijelovima svijeta te u nekim kulturama još uvijek je žena potlačena, zanemarena i obespravljena. U Hrvatskoj kao uljuđenoj zemlji puno je napredaka u pogledu ženskih prava učinjeno u posljednjih sto godina, no aktualne statistike o nasilju nad ženama i degradiranju na radnim mjestima pokazuju da stanje nije savršeno i treba još mnogo raditi na zaštiti ženskih prava i promicanju ravnopravnosti spolova. Zato je ovaj događaj i bio usmjeren na osvještavanje mladih generacija s porukom da oni grade novu, bolju budućnost u kojoj će žene imati visoko samopoštovanje, a muškarci će ih poštovati i doživljavati kao sebi ravne, rekli su zaključno voditelji programa.