20200316_100045_opt
16.03.2020.
Održana sjednica Stožera civilne zaštite Grada Senja

Danas je održana izvanredna sjednica Stožera civilne zaštite Grada Senja s temom analize stanja epidemije stanja korona virusa COVID-19 na području Grada Senja kojom je predsjedao Gradonačelnik Grada Senja.

Gradonačelnik Sanjin Rukavina upoznao je okupljene s odlukom da se s datumom 16. ožujka 2020.  Gradska uprava i sve gradske ustanove zatvaraju za rad sa strankama. Dječji vrtić „Travica“ je zatvoren, a iznimno su osigurana dežurstva za djecu koja ne mogu čuvati na drugi način. Rad škola reguliran je na jedinstven način u Republici Hrvatskoj, osiguran je i smještaj djece koja ne mogu ostati kod kuće. Do daljnjega su odgođena sva sportska, društvena i kulturna okupljanja ljudi na području Grada Senja. Udrugama s područja Grada Senja izdana je preporuka na smanjenje aktivnosti, poglavito na druženja u zatvorenom prostoru. Gradonačelnik zaključuje da je situacija ozbiljna, ali da nema razloga za paniku. Treba biti odgovoran i slušati upute.

Na sastanku Stožera naglašeno je da je u ovakvoj situaciji potrebno krenuti od sebe i svojih najbližih, od radnog mjesta do lokalnih trgovina, ustanova i institucija. Svi moramo biti odgovorni jer ako pazimo na sebe pazimo i na druge. Također je naglašeno da se činjenica na koju se često ukazuje, a tiče se slabe naseljenosti i malog broja stanovnika na području Grada Senja, u ovoj situaciji pokazuje kao dobra okolnost budući se virus puno lakše i brže širi na mjestima koja su gusto naseljena. Od 6. veljače 2020. pa do danas na području Ličko-senjske županije epidemiološkim nadzorom bilo je obuhvaćeno ukupno 259 osoba, od kojih je aktualno pod mjerama 70 osoba te je izvršeno ukupno 7 testiranja osoba i da su svi rezultati bili negativni. Prema tomu, na području Grada Senja u ovom trenutku nema osoba zaraženih osoba.

U svim institucijama na području Grada Senja obavezno je ponašati se sukladno preporukama Zavoda za javno zdravstvo, održavati higijenu i čistiti prostore sukladno uputama. Potrebno je reducirati poslovne sastanke i društvene kontakte na najnužnije. Navedeno se odnosi i na rad sa strankama.

Upućuje se apel građanima koji imaju rješenje o samoizolaciji (nalaze se pod epidemiološkim mjerama) da se pridržavaju dobivenih uputa. Upućuje se apel svim građanima na području Grada Senja, koji su se u proteklih 14 dana vratili s puta u inozemstvu, a nisu obuhvaćeni epidemiološkim mjerama, da reduciraju društvene kontakte i prate svoje zdravstveno stanje. Isto se odnosi i na strane državljane koji se nalaze na području Grada Senja.

Molimo sve građane da se ozbiljno pridržavaju uputa i mjera predostrožnosti, a posebno one kojima je izdano rješenje o samoizolaciji, također molimo sve rizične skupine ljudi, posebno osobe iznad 65 godina starosti, osobe s kroničnim bolestima (poput povišenog tlaka, srčanih bolesti, dijabetesa, poremećaja jetre i bolesti dišnih puteva), djeca te pušači da se pridržavaju izdanih uputa i ostanu u svojim domovima.