Memo-Senj-Ponos-i-ljubav
19.04.2017.
Održan prigodan program „Senj-ponos i ljubav“

U organizaciji Gradske knjižnice Senj i Srednje škole Pavla Rittera Vitezovića Senj, a povodom proslave Dana Grada Senja u srijedu, 19. travnja u senjskoj je knjižnici održan prigodan program „Senj-ponos i ljubav“. Cilj susreta bio je na opušten i zanimljiv način porazgovarati s gimnazijalcima o vrijednostima i ljepotama našeg grada.
Voditelji programa knjižničarka Ana Prpić Rogić i prof. povijesti senjske gimnazije Silvije Šojat održali su prezentaciju pod nazivom NAŠ SENJ-NEPOZNATO O POZNATOME kojoj je bio cilj predstaviti općepoznate pojmove o gradu na drugačiji, neobičan i zanimljiv način. Primjerice, učenici su saznali da su vrata s Velikih vrata ukradena, da je Prva draga u prošlosti bila kužilište brodova, da se u senjskoj katedrali nalazi najstarija poznata varijanta hrvatskog državnog grba i mnoge druge zanimljivosti. Kako bi dodatno zainteresirali učenike, voditelji su obukli uskočke nošnje koje su i opisali te objasnili kakvu su ulogu imale i poruku slale. Uz to,  ispričane su učenicima i mnoge legende i predaje koje se vežu uz naš stari i ponosni grad. Naravno, naglašena je ljepota našeg Senja, njegova kulturno-povijesna baština te činjenica da su Senjani bili u svom narodu prvi u mnogi toga i da se zaista imamo s čime ponositi. Posebno je naglašena tema i važnost lokalpatriotizma. Mladima se naglasilo kako voljeti grad znači osjećati i voljeti grad riječima, ali i djelima poput čuvanja gradske imovine, volontiranja, pomaganja siromašnima, promoviranja svoga grada kao i težnje da se nakon školovanja vrate svome zavičaju. Sve je začinjeno s mnogi konkretnih životnih priča i primjera.
Teo Domines, član Povijesne grupe iznio je zanimljivo izlaganje o pločama i obilježjima po gradu – detaljima kraj kojih svaki dan prolazimo, ali ih više i ne zamjećujemo, a jako su lijepe i vrijedne.
Cijelo druženje bilo je interaktivno, učenici su se rado uključivali u predavanje i odgovarali na pitanja, a za sam kraj druženja naši gimnazijalci intervjuirali su dogradonačelnika Grada Senja Filipa Samaržiju koji je rado odgovarao na učenička pitanja te ih upoznao s djelokrugom rada uprave i gradskih tijela, ali i opisao kako izgleda njegov radni dan, što mu je najteže, što najbolje u njegovom poslu i slično. Za kraj je učenicima poručio da svi skupa moramo čuvati i voljeti grad kako bi nam bilo bolje.
Nismo željeli zamarati učenike s hrpom općepoznatih podataka o gradu, već napraviti jednu zanimljivu prezentaciju koja ima puno poveznica sa svakodnevnim stvarnim životom. Također, cilj nam je bio ojačati poštovanje, ljubav i ponos mladih za svoj grad te ih potaknuti i osvijestiti da i oni pridonesu njegovom boljitku. Njihove pohvale da je bilo zanimljivo i poučno naša su najveća nagrada. Zahvaljujem našem dogradonačelniku Filipu Samaržiji i senjskoj srednjoj školi te profesoru Šojatu na lijepoj suradnji kao i srednjoškolcima i sugrađanima na dolasku i pažnji-rekla je zaključno ravnateljica Knjižnice Ana Prpić Rogić.