ostanimo odgovorni_opt
11.05.2020.
Od ponedjeljka, 11. svibnja ukidaju se propusnice, ušli smo u treću fazu popuštanja epidemioloških mjera

U trećem koraku popuštanja mjera Nacionalni stožer civilne zaštite RH odobrio je okupljanje do 40 osoba umjesto do pet, kao i rad trgovačkih centara, ugostiteljskih objekata, nacionalnih parkova i parkova prirode, te održavanja proba umjetnika i djelatnika u kulturi u manjim skupinama.

Stožer je također izvan snage stavio odluku o zabrani privremenog napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH. To znači da za putovanje u drugu županiju građani više ne trebaju e-propusnice. Od odluke je izuzet otok Brač, na kojem te mjere zbog izbijanja žarišta bolesti i  dalje vrijede.

Otvorena su dječja igrališta i vježbališta na otvorenom, a od 13. svibnja mogu raditi sva vježbališta i teretane, dok bazeni mogu početi s radom od 18. svibnja.

Uspostavlja se međugradski cestovni, željeznički i domaći zračni prijevoz putnika, te se otvaraju autobusni i željeznički kolodvori za međugradski promet.

Od ponedjeljka 11. svibnja otvaraju se osnovne škole za određene skupine učenika razredne nastave, predškolske ustanove te fakulteti. Nastava od 1. do 4. razreda osnovnih škola provodit će se mješovitim modelom, dok će se za ostale učenike i studente i dalje organizirati na daljinu.

Također je donesena odluka kojom se hrvatskim državljanima omogućuje odlazak u inozemstvo, a stranim državljanima ulazak u Hrvatsku zbog gospodarskih interesa ili neodgodivih osobnih razloga. Za prelaske granice potrebno je pridržavanje preporuka, no više se neće morati u samoizolaciju nakon ulaska u zemlju. Ova odluka se odnosi samo na države članice Europske unije jer je u skladu s preporukama EU-a zabranjen ulazak iz trećih zemalja na teritorij Unije do 15. lipnja.

hzjz_09_05