Memo_holokaust
05.02.2018.
OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

 

 

I ove godine Gradska knjižnica Senj i Srednja škola Pavla Ritera Vitezovića Senj organizirali su edukativni sat za gimnazijalce povodom međunarodnog Dana sjećanja na žrtve holokausta.

 

-Dan sjećanja na holokaust obilježava se diljem Europe, pa tako i u Hrvatskoj s posebnim naglaskom na obrazovanju mladih generacija. Iz tog razloga smo i mi danas tu. Želimo da mladi kroz razne vidove umjetnosti i edukacije saznaju što se u prošlosti događalo. Na ovaj Dan odajemo počast žrtvama rata i naglašavamo da su holokaust kao i svaka vrsta genocida posljedica mržnje, netolerancije i ekstremizma. Zato nove generacije moramo odgajati kao građane koji žive u demokraciji i toleranciji i prihvaćaju sve ljude bez obzira na dob, spol, vjeru, boju kože i uvjerenje. Na taj način sprječavamo novi holokaust i stvaramo bolji, ljepši svijet, rekla je uvodno ravnateljica Gradske knjižnice Senj Ana Prpić Rogić koja je u nastavku učenicima predstavila literaturu koja na beletristički, emotivan način pristupa ovoj tematici.

 

Ovakva obilježavanja nemaju za cilj opteretiti mlade poviješću, nego ih osvijestiti o posljedicama rata i senzibilizirati za žrtve rata. Uz učenje iz udžbenika i knjiga koje dokumentarno obrađuju ovu temu, treba temu holokausta sagledati i s one ljudske, osjećajne strane. Na taj način mladi razvijaju empatiju za žrtve rata uz želju za mirom, uz želju da se žrtva nikad ne zaboravi, ali i da se ovakvo zlo nikad više ne ponovi. U emocionalnom pristupu važnu ulogu ima umjetnost. Fotografija, film, glazba, beletristika progovaraju o ovoj temi upravo na onaj najsenzibilniji način. Iz toga razloga odlučili smo s gimnazijalcima pogledati povijesnu dramu „Pijanist“ Romana Polanskog iz 2002. godine s Adrienom Brodyjem u glavnoj ulozi, snimljenu prema istoimenoj autobiografiji židovsko-poljskog glazbenika Wladyslawa Szpilmana.

 

Profesor povijesti Silvije Šojat dao je povijesni kontekst u koji je film smješten, a knjižničarka Prpić Rogić mladima je iznijela osnovne podatke vezane za ovo nagrađivano filmsko remek-djelo naglasivši simboliku pojedinih scena te istaknuvši važnost i vrijednost ovog filma koji je nastao prema istinitom događaju.

Iako traje gotovo 3 sata, učenici su bez daha odgledali film te su njime bili vidno ganuti. Tijekom i nakon filma učenici su iznosili svoje dojmove zaključivši da je film sjajan, ali i vrlo potresan, no svakako vrijedan gledanja i pažnje.

Hvala prof. Šojatu i gimnazijalcima na uvijek dobroj suradnji, a hvala i našoj srednjoj školi što je Knjižnicu ove godine ugostila u svojim prostorima.