vatra-korov-750x480_opt
23.03.2020.
Obavijest- paljenje korova na otvorenom

Dolaskom lijepog vremena i početka poljoprivrednih radova vatrogasci bilježe povećan broj požara na otvorenom prostoru, nastalih zbog spaljivanja biljnog otpada prilikom poljoprivrednih radova. Od početka godine do 21. ožujka vatrogasci Ličko senjske županije su intervenirali 306 puta, na intervencijama je angažirano 888 vatrogasaca sa 364 vatrogasna vozila, a izgorena površina iznosi 2.149,66 hektara.

Ova godina se uvelike razlikuje od svih prethodnih zbog utjecaja i opasnosti od virusa COVID-19 kojemu su vatrogasci izloženi prilikom provedbe zadaća na vatrogasnim intervencijama. Neodgovornim paljenjem vatre na otvorenom prostoru, uz mogućnost nastanka znatne materijalne štete, nepotrebno izlažete vatrogasce zarazi korona virusom. Vatrogasna djelatnost na operativnoj razini može funkcionirati isključivo timskim angažmanom. Samo jedan zaraženi vatrogasac koji je u kontaktu s ostalim vatrogascima na intervenciji može zaraziti ostale ili ih odrediti za samoizolaciju na temelju čega postoji mogućnost da vatrogasna postrojba neće biti u mogućnosti obavljati svoje operativne zadaće jer će operativni vatrogasci biti u samoizolaciji ili zaraženi.

Uzimajući u obzir činjenicu da vatrogasci, uz gašenje požara, spašavaju ljudske živote i materijalnu imovinu, te provode niz drugih stručnih, operativnih i društveno korisnih zadaća apeliramo na sve građane koji neodgovorno pale ili namjeravaju paliti na otvorenom prostoru da to ne čine zbog cjelokupne situacije u kojoj se nalazimo.

Vatrogasci mole građane da OSTANU DOMA, da ne pale vatru na otvorenom prostoru i nepotrebno ugrožavaju zdravlje vatrogasaca, a ukoliko uoče požar da žurno obavijeste vatrogasce na broj 193 ili policiju na 192.