naslov
01.02.2020.
Noć muzeja 2020. u Gradskom muzeju Senj

Sinoć je u prepunom Gradskom muzeju Senj održana 15. Noć muzeja, manifestacija koju na nacionalnoj razini organizira Hrvatsko muzejsko društvo u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim kulturnim institucijama. Tema ovogodišnje Noći Muzeja bila je “Velike obljetnice hrvatskih muzeja“.

Gradski muzej Senj u suradnji sa Staroslavenskim institutom iz Zagreba, a pod pokroviteljstvom Grada Senja, organizacijom izložbe “Bogu na svom jeziku” javnosti je predstavio baštinu rimske liturgije na crkvenoslavenskom jeziku i glagoljskom pismu.

U uvodnom dijelu programa posjetitelje je pozdravila i poželjela im dobrodošlicu ravnateljica Gradskog muzeja Senj, gospođa Blaženka Ljubović, prof. Tom je prilikom istaknula da joj je velika čast i zadovoljstvo ugostiti drage goste sa Staroslavenskog instituta, njihove senjske suradnike na projektima glagoljaštva, kao i sve ostale posjetitelje u Gradskom muzeju Senj.

Otvaranju izložbe i 15. Noći muzeja prisustvovao je zamjenik župana Ličko-senjske županije, Vice Nekić, mag.ing.el., predsjednik Gradskog vijeća Grada Senja Željko Tomljanović, gradonačelnik Grada Senja Sanjin Rukavina, dipl.oec., v.d. pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela Grada Senja, Jure Tomljanović, dipl.oec.

Ispred Staroslavenskog instituta iz Zagreba ovogodišnjoj manifestaciji su prisustvovali i njegovi predstavnici. Prisutnima su se obratili ravnateljica instituta, gospođa Vida Vukoja dr. sc. i gospodin Ivan Botica, dr.sc., koji su okupljene posjetitelje upoznali s važnošću glagoljice i njezinom povezanošću sa gradom Senjom te sa detaljima izložbe koja je prvi put bila postavljena u Rimu.

 

Savjetnik-koordinator za kulturu i društvene djelatnosti Grada Senja, Mislav Bilović, dipl. iur., također se obratio prisutnima prigodnim riječima nakon čega je izložbu službeno i otvorio.

Nakon predstavljanja i razgledavanja tematske izložbe brojni su posjetitelji u senjskoj Noći muzeja imali prilike razgledati i ostale muzejske zbirke te se počastiti čajem, kuhanim vinom, sokovima i domaćim slasticama.

Izložbu će biti moguće pogledati u Gradskom muzeju Senj sve do 22. veljače 2020. godine.

Foto: Zoran Pika Hapčo