1_memo
02.02.2019.
Noć muzeja 2019. u prepunom Gradskom muzeju Senj

Sinoć je u prepunom Gradskom muzeju Senj održana 14. Noć muzeja, manifestacija koju na nacionalnoj razini organizira Hrvatsko muzejsko društvo u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim kulturnim institucijama. Ovogodišnja je tema Noći muzeja bila Muzeji – inovacije i digitalna budućnost.

Gradski muzej Senj tom je prilikom javnosti predstavio muzejsku izložbu na temu Noviteti u fundusu Umjetničke zbirke Gradskog muzeja Senj, u sklopu koje je predstavio vrijedno stvaralaštvo poznatoga hrvatskog kipara i keramičara Josipa Cmroka (donacija senjske obitelji Debelić) te donaciju umjetnina obitelji Jeren-Beus iz Zagreba (senjski korijeni) koja je Muzeju darovala umjetničke slike, skulpture i knjige iz obiteljskog fundusa. Među poklonjenim djelima Josipa Cmroka su brojna kiparska, keramička i slikarska djela, kojima je predstavljena domaća folkloristika, mitovi, legende, narodni običaji, simboli, znakovi, plesači i svirači, sljubljeni ženski likovi, pijevci, klauni i harlekini te znakovi glagoljice, često korišteni u njegovom keramičarsko-slikarskom segmentu opusa. Tu su i brojni oslici keramičkih predmeta – tanjura, vaza, ploča, zdjela, svijećnjaka. Među poklonjenim umjetničkim djelima obitelji Jeren-Beus su poznata imena iz svijeta hrvatskih umjetnika kao što su: Ivan Lacković Croata, Vanja Radauš, Mladen Veža, Ivan Meštrović i Vera Reiser.

Goste je uvodno pozdravila i poželjela im dobrodošlicu ravnateljica Gradskog muzeja Senj Blaženka Ljubović, prof.,  koja je iskazala čast i zadovoljstvo koje ima Gradski muzej Senj te je to prilikom zahvalila obiteljima na donacijama koje su obogatile Umjetničku zbirku Gradskog muzeja Senj.

Otvaranju izložbe i 14. Noći muzeja prisustvovao je i predsjednik Gradskog vijeća grada Senja Željko Tomljanović, gradonačelnik grada Senja Sanjin Rukavina i pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Mislav Bilović, koji je izložbu službeno i otvorio. Izložbi su također prisustvovali i predstavnici obitelji Debelić, Andrea i Davor Matokanović, a sve je goste svojim sviranjem počastio i senjski VIS Bonaca.

Nakon predstavljanja i razgledavanja tematske izložbe brojni su posjetitelji u senjskoj Noći muzeja imali prilike razgledati i ostale muzejske zbirke te se počastiti čajem, kuhanim vinom i domaćim fritama.

GMS

(foto: GMS, Zoran Pika Hapčo, Foto klub Senj, Dalibor Prodanić)