Memo-Metla
12.02.2018.
MAŠKARANO DRUŽENJE U KNJIŽNICI I OTVORENJE MESOPUSNE IZLOŽBE „NAŠA METLA“

Protekli petak, 9. veljače održano je u Gradskoj knjižnici Senj tradicionalno maškarano druženje i otvorenje mesopusne izložbe pod nazivom „Naša Metla“.

-360. godina stara senjska maškarana tradicija jednako je važna kao i svi ostali segmenti naše zavičajne kulture i treba je slaviti ne samo na balu, već i na svim mjestima u našem gradu pa tako i u knjižnici. Ove godine odlučili smo mesopusno druženje posvetiti vrlo važnom dijelu naše maškarane tradicije-cajtungama za senjske prče i ćakule-jednoj i jedinoj, nama svima dragoj „Metli i škavaceri“.

Naša „Metla“ je zrcalo grada, društva i vremena. Ona hvali sve što je dobro, a pometa sve što “ne valja”, protresa i rešeta po svakome tko je to zaslužio, od vlasti do puka, ali sve u granicama dobrog ukusa. Uvijek je aktualna i zanimljiva, a činjenica da već preko 140 godina zdušno uveseljava i nasmijava svoju publiku, vrijedna je svakog divljenja. Mi Senjani zaista se možemo podičiti bogatom i raznolikom produkcijom tiskanog humora te sa činjenicom da je „Vragoder“ iz 1875. godine jedan od najstarijih humoristično-satiričkih listova u Hrvata. Naša „Metla“ koju večeras slavimo je nasljednica svih šajavih cajtungi koje su izlazile u našem gradu. I na naš mesopust, na naše larfe i baute, na naše bale i salu, na našu „Metlu“ trebamo biti i jesmo ponosni jer ta užanca s toliko bogatom tradicijom je nešto što se ne može kupiti ni naručiti ni naučiti nego bale i karnevale treba znat živjeti. A, Senjani to itekako znaju, rekla je, između ostalog, uvodno moderatorica programa i ravnateljica Gradske knjižnice Senj Ana Prpić Rogić iznijevši u nastavku večeri još mnoge zanimljivosti vezane uz našu „Metlu“.

Mesopusna izložba „Naša Metla“ daje preglednu retrospektivu i iznosi najupečatljivije momente u produkciji „Metle i škavacere“ te je složena po dekadama počevši od začetaka u 19. stoljeću pa kroz cijelo 20. stoljeće te zastupivši i ulazak u  21. stoljeće. Uključuje najatraktivnije naslovnice mnogih izdanja, izdvojene šale i rugalice, fotografije, satirikone i prigodne pjesme. Kroz „Metlin“ vremeplov sugrađani se mogu prisjetiti mnogih znanaca, situacija i tema koje su bile tada  aktualne u našem gradu, a može se iščitati i što je sve Senjane veselilo, a što tištilo,  čemu se rugalo i ono najvažnije-može se dobro nasmijati. Cilj izložbe je naklon „Metli“ i zahvala svima koji su „Metlu“ gradili, od sugrađana koji godinama ubacuju u kasunić štof pa do vrijednog uredništva. Inače, kroz gotovo 150 godina Metlu je uređivalo preko 30 ljudi  pa je ova izložba lijepa prigoda da im se svima od srca zahvalimo što su svojom ljubavlju za maškarane senjske užance i našu besedu sačuvali „Metlu“ nama u nasljeđe.

U bogatom i raznolikom programu otvorenja nastupila je Karmen Čorić čitajući izbor prča i ćakula iz „Metli“ i sve od srca nasmijala, a publiku je svojom humorističnom poezijom razgalio i Vlatko Domenes Peter kao i Branka Lončarić recitiravši naizust pjesme iz „Metle“ iz 30-ih godina prošloga stoljeća.

Brojnoj okupljenoj publici i maškarama obratio se i meštar senjskog mesopusta Danijel Tomljanović Feralić istaknuvši da, iako se vremena mijenjaju, „Metla“ svemu odolijeva i traje kao vrijedan i originalan dokument grada za generacije koje dolaze.

Izložbu je otvorio predsjednik Hrvatske udruge karnevalskih gradova Ivan Prpić Špika istaknuvši kako je ovaj vid promocije mesopusta kroz kulturna druženja i izložbe i više nego dobra ideja, a potvrda je i odličan odaziv sugrađana na ovakva događanja.

Svojom veselom svirkom događaj su uljepšali nastupi naše Bonace, a nakon otvorenja posjetitelji su zapjevali i zaplesali te se uz razgledavanje postava osladili fritama. Također, imali su prilike pogledati snimku Ante Španića posvećenu „Metli“ iz 1994. godine koja zorno prikazuje povijest „Metle“ te kako se „Metla“ stvara.

Izložba se može razgledati od 26. veljače do 15. ožujka 2018. g. u radno vrijeme Knjižnice.

Gradska knjižnica Senj od srca zahvaljuje:

-dragim sugrađanima i maškarama koje su nam se pridružile na ovom veselom događaju „Metli“ u čast;

-svim sudionicima otvorenja (Karmen Čorić, Bonaca, Danijel Tomljanović Feralić, Ivan Prpić Špika, Branka Lončarić, Vlatko Domines Peter);

-suorganizatorima Turističkoj zajednici grada Senja i Karnevalskom odboru grada Senja;

-Pučkom otvorenom učilištu M.C.Nehajeva Senj na materijalnima i pomoći te sugrađanima, pogotovo Branki Lončarić i Marti Devčić koje su nam vrijednim  blagom iz privatnih zbirki uvelike pomogle u realizaciji izložbe;

-Dinku Brozinčeviću i Mariju Devčiću na fotografijama.

U nestrpljivom iščekivanju novog broja „Metle“, lijepi maškarani pozdrav od djelatnika Gradske knjižnice Senj i vidimo se dogodine na novom maškaranom druženju.