naslov
23.08.2020.
Gradonačelnik Grada Senja Sanjin Rukavina sa suradnicima ugostio je danas u Senju povodom dana Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima predsjednika Vlade Andreja Plenkovića

Gradonačelnik Grada Senja Sanjin Rukavina sa suradnicima ugostio je danas u Senju povodom dana  Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, saborskog zastupnika Tomislava Klarića i posebnog savjetnika predsjednika Vlade Zvonka Kusića odakle su brodom Vid Lučke kapetanije Rijeka zaplovili prema Golom otoku.

Premijer Plenković položio je vijenac kod Vladine spomen ploče na Golom otoku i zapalio svijeću kod spomen križa, te naglasio kako je važno njegovati kulturu sjećanja.

Spomen ploča Vlade podignuta je u znak sjećanja na žrtve komunističkog režima stradale na Golom otoku i u sjećanje na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

“Važno je da njegujemo kulturu sjećanja, bez istine nema ni svijesti niti poštovanja prema žrtvama niti u konačnici i pomirbe u kontekstu svakog europskog naroda pa tako i hrvatskoga”, naglasio je tom prigodom Plenković. “Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih sustava danas smo na Golom otoku da bismo odali počast, u ovom konkretnom slučaju, žrtvama komunističkog režima, koji je jedan od totalitarnih sustava, koji je obilježio povijest 20. stoljeća, isto tako Hrvatske i hrvatskoga naroda. Ne samo onih koji su ovdje relativno kratko nakon drugog svjetskog rata završili u kontekstu Informbiroa, nego i kasnije, brojni politički zatvorenici”, rekao je premijer Plenković. Podsjetio je kako je taj zatvor kasnije praktički egzistirao kao kaznionica do potkraj 80-tih.

 

IMG-20200824-WA0001  IMG-20200824-WA0000