Memo-Robert-Barbic-Beli
16.05.2018.
Proslava 38. Međunarodnog dana muzeja, izložba HRVATSKI BRANITELJ ROBERT BARBIĆ – BELI, GMS, petak, 18.05.2018. u 11,00 sati

GRADSKI MUZEJ SENJ
u prigodi proslave
38. Međunarodnog dana muzeja

priredio je izložbu

HRVATSKI BRANITELJ
ROBERT BARBIĆ – BELI

  Pozivamo Vas da nam se pridružite u Gradskom muzeju Senj

u petak, 18. svibnja 2018. godine u 11,00 sati

 

Rado Vas očekujemo!

 

>> Pozivnica za proslava 38. Međunarodnog dana muzeja (0.75 MB)

 

ROBERT BARBIĆ – BELI (1969.-1995.)

Robert-Barbic-Beli

rođen je u Rijeci 24. svibnja 1969. godine.  Za vrijeme studiranja u Zagrebu dobrovoljno se uključuje u obranu domovine. Bio je pripadnik dragovoljačke jedinice studenata Fakulteta za fizičku kulturu Sveučilišta u Zagrebu “MIG”.  Nakon provedene obuke na Policijskoj akademiji u Zagrebu izvršava s navedenom jedinicom brojne borbene zadaće: blokada vojarne na Borongaju, osvajanje vojarne u Velikoj Buni, i vojarne Logorište u Dugoj Resi, nadalje sudjeluje u obrani grada Pakraca i Zadra, sudionik je akcija Poskok  i Maslenica. U akciji Oluja bio je dragovoljac i pripadnik 133.  domobranske pukovnije Otočac.

Dana 04. kolovoza 1995. godine poginuo je u selu Zalužnica kod Vrhovina u ofenzivnoj akciji oslobađanja privremeno zaposjednutog područja. Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata a posthumno odličjem „Reda Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom“ i medaljom „Oluja„ te najvišim priznanjem grada Senja u travnju 1996. godine. Od 2005. godine pa sve do danas Grad Senj zajedno sa UVSJP „Alfa„ sudjeluje u organizaciji memorijalnog rukometnog turnira „Robert Barbić – Beli„ koji se svake godine održava u Senju (u Športskoj dvorani koja nosi njegovo ime) u spomen na ovog poginulog hrvatskog viteza. Cilj održavanja natjecanja je njegovanje uspomene na bivšeg pripadnika „Alfi„, te prikupljanje financijskih sredstava koja se daruju obiteljima poginulih hrvatskih branitelja i bavljenje sportom – rukometom kao prevencija protiv ovisnosti a što je bila i jedna od osnovnih postavki u radu Roberta Barbića-Belog.