Turizam > Uvod
Početna stranica    Zemljopisni položaj

Gradska uprava

Povijest

Turizam
Uvod
Smještaj
Restorani
Zabava
Sport
Priroda

Međunarodna
suradnja

Obavijesti

Događaji

Kontakti

 

Uvod

Dobro vam je predahnuti, osvježiti se i protegnuti noge. Prošetajmo zajedno po Senju i senjskoj okolici i budite sigurni da će vam ostati u trajnoj uspomeni.
Ime senjsko (SENIA) je zapisano u svjetskim povjesnicama kulture, nauke i umjetnosti kao svijetao primjer borbe za slobodu koju su tijekom prošlosti njegovi stanovnici vodili protiv svih ugnjetivača.

     
       
 
Grad Senj je površine 658 km2 sa svega 8.500 st. od kojih 6.000 živi u mjestu Senj. Njegova površina se proteže kroz 60 km morske obale s mnoštvo uvala i djevičansko čistih plaža i oko 40 km Velebita, najveće i najljepše hrvatske planine. A sam grad Senj, njega ste prepoznali po tvrđavi NEHAJ sagrađenoj 1558 g. za najezde Turaka i mletačke sile. Njega ćete zavoljeti po trgovima, uskim ulica i kulama, a građane mu po gostoljubivosti i veselom duhu.
GRADSKI MUZEJ i postava SAKRALNE BAŠTINE vas upućuju u sve tajne prošlosti, od kamenog doba do Domovinskog rata.
Nećete moći zaobići njegovu sadašnjost osobito LJETNI KARNEVAL u kolovozu i morat ćete ostati nekoliko dana da biste se okupali, nauživali svježeg zraka uz obilje sunca, pa tek onda krenuli u obilazak prema najbližim odredištima. Od Zagreba ste najbliže moru 165 km, do Plitvičkih jezera 90, do Zadra 154 i pred vama su otoci Krk, Rab.
A, nisam zaboravio. Majčica priroda vam je podarila ljepote SJEVERNOG VELEBITA kojega morate posjetiti i bez kojega biste bili dobrano zakinuti. Na Velebitu je KRASNO a pod Velebitom kao sakrivena, uz more, smjestila su se tiha, za odmor stvorena mjesta koja privlače osobito turiste iz bučnih metropola, koji se ovdje daleko od svakodnevnice, mogu istinski odmoriti. Tu su SVETI JURAJ, LUKOVO, KLADA, STARIGRAD, STINICA, JABLANAC, PRIZNA.
           
  Okolica i zaleđe Senja
Kalendar događanja
Turističke informacije

Karta Senja - Flash 45 KB
Karta Grada Senja i okolice - Flash 35 KB
Karta Krasna - Flash 21 KB

Panorama

Knjiga gostiju

Senjske besede

Foto galerija

Glagoljica

         
Okolica i zaleđe Senja

Bunica, staro naselje 5 km zapadno od Senja, smještena uz more i Jadransku turističku cestu. Današnje osnovno obilježje tog naselja je turistička orijentacija, što potvrđuju prekrasna prirodna plaža i uz nju dva manja autokampa više kategorije, te mogućnost smještaja u domaćinstvu.
Kalić (Zakosa), malo naselje uz Jadransku turističku cestu 7 km južno od Senja.Mogućnost smještaja u istoimenom hotelskom naselju i u domaćinstvu. Vrlo lijepa plaža.
Sveti Juraj, tipično vrlo lijepo primorsko turističko mjesto 9 km južno od Senja. Smješten u manjem zaljevu s dobro zaštićenom lukom. Uz manji pogon drvoprerađivačke industrije osnovno zanimanje stanovništva je turizam i to kroz veći broj iznajmljivača u domaćinstvu, te više vrlo kvalitetno uređenih autokampova (Spasovac, Ujča, Rača), koji se nalaze uz plaže. Mjesto pruža mogućnost i aktivnog odmora (igralište za male sportove s rasvjetom, škole ronjenja, tenis, nautika i sl.).
Lukovo-Klada-Starigrad, mala i tiha ribarska turistička mjesta, kao stvorena za one koji vole tišinu i mir. Uz obalu ima više skrivenih dražica pogodnih za kupanje, ribolov i odmor.
Jablanac, nije danas tipično podvelebitsko turističko mjesto (tiho i mirno), već je poznatiji kao trajektno pristanište za otok Rab. Naročito ljeti, stotine turista u danonoćnim kolonama čekaju na ukrcaj na trajekt. Panoramom mjesta dominira novoizgrađeni hotel Ablana, a južno od Jablanca na desetak minuta šetnje nalazi se prekrasna dugačka uvala (kao fjord) Zavratnica, meta mnogobrojnih turista, naročito s Raba.
Stinica, je danas veliko turističko (apartmansko) naselje, koje ljeti poprima gotovo sva obilježja mediteranskog turističkog mjesta.
Prizna, frekventno trajektno pristanište za otok Pag s mogućnošću daljnje veze prema južnoj Hrvatskoj
.

Krasno, najveće naselje na Velebitu (800 m n.v.). Vrlo uspješno se odhrvalo već duže vremena prisutnom trendu raseljavanja i odumiranja senjskog zaleđa. Sjedište ustanove NP Sjeverni Velebit i Svetište Majke Božje. Uz zasada još uvijek mali broj iznajmljivača u domaćinstvu, postoji mogućnost i hotelskog smještaja. Mjesto zapravo ima sve karakteristike idiličnog planinskog naselja kao stvorenog za izletnički, vjerski i sportski turizam.
Više o Krasnu...
Krivi Put, naselje smješteno na krivoputskom platou, a karakterizira ga razbacanost zaseoka. Preostalo stanovništvo uglavnom se bavi stočarstvom, te ima za sada još uvijek samo pojedinačnih primjera bavljenja seoskim turizmom.
Vratnik, planinsko naselje 15 km udaljeno od Senja preko prijevoja Vratnik (700 m n.v.). S istoimenog motela pruža se prekrasan pogled na Senj, Kvarner i njegove otoke.

 
   
 
   

Informacije:

Turistička zajednica Grada i Turistički informativni centar
Stara cesta br. 2, 53270 Senj
Tel.: ++385/53/881-068
Fax: 881-219
www.tz-senj.hr
E - mail:
info@tz-senj.hr

Facebook: Senj Tourist Boad

 
   
       
      Vrh stranice
 
Grad Senj, Gradska uprava, Obala dr. Franje Tuđmana 2, 53270 Senj
tel. ++385 053/881-162, tel/fax 053/881-119
grad-senj@gs.t-com.hr
webmaster