Svetište Majke Božje - Krasno - Događaji
Početna stranica  


Zemljopisni položaj

Gradska uprava

Povijest

Turizam

Međunarodna
suradnja

Obavijesti

Događaji

Kontakti

   

U MARIJANSKOM SVETIŠTU U KRASNU OBILJEŽEN BLAGDAN VELIKE GOSPE (15.08.2004.)

   

Trodnevno pješačenje na poklon Gospi Krasnarskoj

Mnogi vjernici propješačili su i po 100 kilometara da bi prisustvovali obredu, a svečano misno slavlje predvodio je biskup gospićko-senjski mons. Mile Bogović

KRASNO – Oko 20.000 vjernika, najviše u posljednjih dvanaest godina, okupilo se juče u Marijanskom svetištu u Krasnu kako bi se poklonili Majci Božjoj i zatražili proštenje za sve čine koji nisu bili u skladu s Božjom voljom. U Krasnom su viđeni autobusi iz Slavonije, Zagorja, Dalmacije i Kvarnera.

   

Kako doći do Svetišta Majke Božje od Krasna?

  Senj > Sv. Juraj > Krasno > Svetište
Otočac > Švica > Svetište
     

Svečano misno slavlje u povodu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, blagdana Velike Gospe, predvodio je biskup gospićko-senjski mons. Mile Bogović s tridesetak svećenika biskupije, Otočkog, Senjskog, Gospićkog, Slunjskog i Ogulinskog dekanata, a bilo je svećenika i iz drugih župa koji su hodočastili Majci Božjoj od Krasna. Pri tome je biskup Bogović istaknuo kako je to najveći blagdan, jer se slavi čas kada je Marija ušla u vječnu slavu. Za vrijeme misnog slavlja pjevali su zajedno crkveni zborovi iz Otočca, Gospića i Senja, predvođeni zborovođom Ivanom Prpić, a za orguljama je bila s. Velimira.
Mariju Bogorodicu u Krasnu došli su pozdraviti hodočasnici iz Hrvatske i izvan nje. Tako su iz Generalskog Stola vjernici u tri dana prepješačili 105 kilometara, iz Gospića 60 kilometara, iz Senja 40 kilometara, Otočca 25 kilometara, te drugih bližih i daljnjih podgorskih mjesta. Na svetoj misi bili su također predstavnici Hrvatske vojske i policija te predstavnici vlasti.
– Prepješačiti 40 kilometara je divan osjećaj i umor nije ništa u usporedbi s duhovnim vrelom koji se dobije na tome veličanstvenom putu. Svake godine odaziv je sve bolji i to me veseli, rekao je hodočasnik iz Senja Božidar Lopac.
Nikola Kolačević, hodočasnik iz Gospića, hodočasti u Krasno već petu godinu. Prema njegovim riječima hodanje je prekrasno. Jeste naporno, ali se taj put isplati. Izrazio je nadu da će pješačiti svake godine dok bude mogao.
Kao i svake godine svetkovine u Krasnu prati brojna ugostiteljska po nuda u kojoj se pretežno ističu jela s ražnja i roštilja, prodaja voća i povrća, suvenira i bižuterije, a posebice onih s crkvenim motivima.
Kako podsjeća IKA, Marijansko svetište u Krasnom je i biskupijsko svetište Majke Božje, a Gospa od Krasna poznata je po mnogim ozdravljenjima te je pomogla u olujama na moru i od suša na kopnu.
Biskup Bogović u dugoj i nadahnutoj propovijedi rekao je: »Jačaj moj narode svoju vjeru, kada vas pritišću životni križevi, imajte čvrstu vjeru, vjeru u Božju ljubav, radujte se ovdje u Krasnom. Marija nam može biti uzor prema Bogu i čovjeku, poručujem Vam otvorite oči prema životu, ne gledajmo unatrag, gledajmo u budućnost. I mi poput Marije veličaj mo Gospodina u čije smo se ime svi ovdje okupili. Kršćanin ne gleda na prošlost kao na povijest, kršćanin vjeruje da je Bog stvorio svijet i danas je ovdje nazočan među nama na ovome mjestu. Isus Krist je bio i danas je ovdje, danas je s nama«.
»Zaštitnice Gospićko-senjske biskupije Gospo od Krasna, vidiš li Marijo ovaj današnji svijet, vidiš li kako obezvređuje obitelj, žalosni smo Marijo kako se o nama piše u medijima, o našem sudstvu, policiji, vojsci. Reci nam Marijo imamo li razloga da se u ovome gorju radujemo, kao što si se i Ti radovala«, tim riječima završio je biskup Bogović, te pozvao vjernike na misu koja će biti 9. rujna u 11 sati na Udbini, a povodom stradavanja branitelja na Krbavskom polju, te gradnje Crkve hrvatskih mučenika. Svečanu misu predvoditi će zadarski nadbiskup Ivan Prenđa, a pjevat će zbor Prijatelji glagoljice iz Zagreba.

Jadranka TOMLJANOVIĆ

Preneseno iz Novog Lista /16.08.2004./


Panorama

Knjiga gostiju

Senjske besede

Foto galerija

Glagoljica

 
     
Vrh stranice
Grad Senj, Gradska uprava, Stara cesta 2, 53270 Senj
tel. ++385 053/881-162, tel/fax 053/881-119
grad-senj@gs.t-com.hr
webmaster