Događaji - SENJ, GRAD - PARTNER NA OBRTNIČKO - TURISTIČKOJ IZLOŽBI EKO ETNO JASKA
Početna stranica    


Zemljopisni položaj

Gradska uprava

Povijest

Turizam

Međunarodna
suradnja

Obavijesti

Događaji

Kontakti

 

SENJ STEKAO JOŠ JEDNOG PRIJATELJA - GRAD JASTREBARSKO

(Senj, 13. listopada 2012.)

 

SENJ STEKAO JOŠ JEDNOG PRIJATELJA - GRAD JASTREBARSKO

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Jastrebarskog, održanoj u povodu proslave Dana Grada, gradonačelnik Senja Darko Nekić i obnašatelj dužnosti gradonačelnika Grada Jastrebarskog Zvonimir Novosel potpisali su Sporazum o prijateljstvu i suradnji između dvaju gradova. Tako je Grad Senj svojoj listi od sedam gradova prijatelja dodao još jedan. Dugogodišnje prijateljstvo Senj njeguje sa Wielunom u Poljskoj, Vratimovom u Češkoj, Senecom u Slovačkoj, Köszegom u Mađarskoj, Parndorfom u Austriji, Sorbiersom u Francuskoj te Vrbovcem u Hrvatskoj, a suradnja između Senja i Jastrebarskog počela je na ovogodišnjim Jaskanskim vinskim svečanostima u sklopu kojih su senjski obrtnici izlagali svoje proizvode, a Grad Senj je bio partner u projektu.

Osim gospodarske suradnje i niza mogućnosti buduće suradnje na raznim poljima, Senj i Jastrebarsko povezuju i uskoci koji su upravo iz senjskog kraja došli na jaskansko područje. Uz to, veliki trag u Jastrebarskom svojim je djelovanjem ostavio poznati Senjanin Ivan Krajač koji je bio uspješni odvjetnik, političar, ali i promicatelj suvremenog alpinizma te promotor Velebita kao atraktivne turističke i planinarske destinacije.

Suradnja između dvaju gradova predviđena je na više razina. Na razini škola, poticat će se susreti učenika i mladih oba grada. Također, planira se suradnja i na kulturnoj razini. U sklopu suradnje dvaju gradova, poticat će se i susreti građana i udruga u cilju učvršćivanja tolerancije i razumijevanja među građanima. Na razini lokalne samouprave oba će grada razmjenjivati iskustva na području tema vezanih za lokalnu samoupravu i njen prosperitet na svim područjima. Uz to, gradovi će ulagati napore u poticanje suradnje poduzetnika na području gospodarstva, turizma i poljoprivrede. U buduće projekte gradovi će nastojati uključiti lokalne tvrtke, udruge i udruženja građana, kao i olakšavati uspostavljanje kontakata na području trgovine, obrta i industrije. Isto se tako očekuje i aktivna suradnja na polju ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju.

U sklopu svečane sjednice, kojoj su među ostalim prisustvovali i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, mnogi saborski zastupnici te gradonačelnici i načelnici, nastupila je ženska klapa „Forca“ iz Senja, a svečarskoj atmosferi pridonijela su i dvojica Senjana obučena u uskočke nošnje.

Neposredno prije početka svečanosti obnašatelj dužnosti gradonačelnika Jastrebarskog g. Novosel u svom je uredu zajedno sa suradnicima primio senjsku delegaciju u sastavu: Željko Nekić, predsjednik Gradskog vijeća, Darko Nekić, gradonačelnik, Željko Nekić, potpredsjednik Gradskog vijeća, Miroslav Prpić, zamjenik gradonačelnika, Maja Matičić, pročelnica Ureda Grada i Anita Pišković, predstojnica Ureda gradonačelnika. Tijekom ugodnog druženja razgovaralo se o smjernicama buduće suradnje između dvaju gradova.

 

Kliknite na slike za uvećanje!

Klikni na sliku za uvećanje! Klikni na sliku za uvećanje!

Klikni na sliku za uvećanje! Klikni na sliku za uvećanje!

Klikni na sliku za uvećanje! Klikni na sliku za uvećanje!

 

 

Panorama

Knjiga gostiju

Senjske besede

Foto galerija

Glagoljica

 
 
         
Vrh stranice
 
   
 
Grad Senj, Gradska uprava, Obala dr. Franje Tuđmana 2, 53270 Senj
tel. ++385 053/881-162, tel/fax 053/881-119
grad-senj@gs.htnet.hr
webmaster